Previous
Next
Spanning binnen het Haagse huwelijk
Media en politiek houden elkaar in de houdgreep. Daar iets aan veranderen is onmogelijk, stelt Boudewijn Steur, adviseur bij BZK. Zijn advies aan communicatieprofessionals bij de overheid: zet meer in op dilemmalogica!
Een woord in de goede richting
Waarom zijn ‘Thuiszitterspact’ of ‘De Week van de Werkstress’ geen goed gekozen programma-naam? Volgens Jeanine Mies richten we ons te veel op wat we NIET willen. Haar advies: kies voor een alternatief. “Richt je bij gedragsveranderende communicatie op de andere pool via de magneet: wat wil je WEL.”
Niet in míjn achtertuin
Een nieuw stuk snelweg door het dorp, een rij windmolens in zee, of een antenne op het dak bij de buren: soms lopen de emoties bij omwonenden hoog op wanneer landelijk beleid echt lokale impact heeft. Hoe ga je daar als overheid mee om? Lees in het e-zine meer dan 20 tips voor de praktijk!
Prikkelende tweegesprekken
Hoeveel merk jij van maatschappelijke emoties in je werk als communicatieprofessional? En hoe ga jij daar dan mee om? Drie prikkelende tweegesprekken, opgetekend tijdens het jaarcongres ‘Emoties de baas!?’
Emoties de baas!? in highlights
Het jaarcongres van de Academie voor Overheidscommunicatie in prikkelende quotes, beelden en in tweets. En uiteraard met een aantal korte reacties van deelnemers na afloop.
Ontdek de verborgen emotie
In de communicatie met de ander ben je vaak veel met jezelf bezig. Je mist daardoor cruciale informatie, zoals belangen, emoties en gevoelens. Zonde, zegt Job Boersma. Leer tussen de regels en zinnen te luisteren en te kijken, onder andere door micro-expressies beter te leren lezen.
Een zelfbeeld zegt meer dan 1000 woorden
In no-time scannen en beoordelen we de ander: we kijken hoe warm (betrouwbaar) de ander is en hoe competent (sterk). Dat doen wij zelf naar anderen, maar de ander plaatst ons ook razendsnel in zo’n frame. Kun je dit frame veranderen? En zodoende je eigen en je professionele impact vergroten?
Bas Haring, filosoof:
“Je moet als overheid niet alleen de conclusies communiceren. Maar vooral het pad naar die conclusies toe. Zodat mensen zelf dezelfde conclusies trekken als jij.”
Paulijn de Bruijne, Academie voor Overheidscommunicatie:
“Als overheid moeten we ons de vraag stellen: emoties, wat moeten of kunnen we ermee? Zien we ze aankomen? En wat past ons als overheid? Ik denk – juist als iedereen zo heftig reageert – dat er behoefte is aan een baken in de woelige zee: aan een overheid die betrouwbare informatie geeft.”
Previous
Next

Bekijk hier een kort filmverslag van Emoties de baas!?

De communicatiedag 2017 van de Academie voor Overheidscommunicatie, op 30 november in Den Haag, stond in het teken van emoties. Het was een bijeenkomst met inspirerende sprekers, mooie praktijkvoorbeelden van collega’s en praktische clinics. Kunnen of moeten we emoties de baas zijn? Of zíjn emoties de baas? Of gaan we op zoek naar een nieuwe balans? De resultaten zijn vastgelegd in een e-zine.

 

Dit e-zine gaat online over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden