Programma
De laatste jaren is de oplaadinfrastructuur voor personenauto’s in een razend tempo uitgebreid. Hierdoor is een degelijk en dicht netwerk van publieke en private oplaadpunten ontstaan. Terwijl steden steeds kritischer worden over de uitstoot van voertuigen, zal de volgende golf van elektrificatie zich richten op bedrijfsvoertuigen. Met nul-emissiezones als uitgangspunt zullen commerciële wagenparken, taxi’s, bussen en logistieke voertuigen de overstap naar elektrisch moeten maken.
De oplaadinfrastructuur voor deze commerciële wagenparken vraagt om hogere vermogens, meer oplaadpunten in eigen depots en grotere oplaadvolumes. De uitdaging voor beleidsmakers en bedrijven nu is hoe zij deze sectoren kunnen faciliteren met een passende oplaadinfrastructuur.
Thema’s
Ondersteund door onderzoekers en wetenschappers uit binnen- en buitenland zullen we samen bekijken wat nodig is om vooruitgang te boeken. De volgende thema’s zullen daarbij specifieke aandacht krijgen.
Opladen & Gedrag
Bedrijfsvoertuigen en logistieke bedrijven zijn qua rij- en oplaadgedrag heel anders dan personenauto’s. Tijdens dit onderdeel brengen we de stand van zaken van het oplaadgedrag van deze verschillende sectoren in kaart.
Opladen & Beleid
Overheidsinstanties spelen een cruciale rol bij het stimuleren van de omschakeling naar elektrisch in de logistieke en bedrijfsvoertuigensector door oplaadpunten te faciliteren. De steden die vooroplopen, zullen hun beste praktijken delen.
Opladen & Technologie
Technologische oplossingen voor het opladen van vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen worden in hoog tempo ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld blijkt uit initiatieven op het gebied van opladen met megawatts. Wat zijn de normen en gebruikelijke kosten voor het opladen? Hoe wordt de uitwisselbaarheid van oplaadapparatuur tussen landen gewaarborgd? Een overzicht van de beschikbare geavanceerde technologie zal worden gepresenteerd.
Opladen & Impact
Met name in industriële gebieden zal het effect van het opladen van vrachtwagens een capaciteitsuitbreiding van het huidige net vergen. Een parallelle oplaadinfrastructuur zal ook gevolgen hebben voor het gebruik van de openbare ruimte. Tijdens dit onderdeel zullen we bespreken hoe netwerkbeheerders, overheden en logistieke bedrijven kunnen samenwerken om tijdig te anticiperen op de nodige aanpassingen van het net.
Programmacommissie
De programmacommissie bestaat uit:
· Albert Veenstra, Dinalog
· Robert van den Hoed, NKL Nederland
· Walther Ploos van Amstel, Hogeschool van Amsterdam
· Pavol Bauer, Technische Universiteit Delft
· Aart Jan de Graaf, Hogeschool Arnhem Nijmegen
· Rob Aarse, Transport Logistiek Nederland (TLN)
· Maarten de Vries, Topsector Energie
Partners Future of Charging Symposium 2021









Kennisplein Future of Charging Symposium 2021







